D.D. Palmer - Discoverer of Chiropractic

Op 18 september 1885 was D.D. Palmer laat aan het werk in zijn kantoor toen een concierge, Harvey Lillard, aan zijn dienst begon. Een lawaaierige brandweer reed buiten langs en Palmer merkte tot zijn verbazing op dat Lillard helemaal niet reageerde. Hij benaderde de man en probeerde een gesprek aan te knopen. Hij kwam er al snel achter dat Lillard doof was.

Met veel geduld lukte het Palmer met de man te communiceren en kwam hij erachter dat de man het grootste gedeelte van zijn leven een goed gehoor had gehad. Op een zeker moment had de man in een verkrampte voorovergebogen positie gestaan en voelde iets “poppen” in zijn rug. Toen hij rechtop ging staan, realiseerde hij zich dat hij niets meer kon horen.

Palmer deduceerde dat de twee incidenten – het poppen in zijn rug en zijn doofheid – met elkaar verbonden moesten zijn.

Hij gleed voorzichtig met zijn hand langs Lillard zijn ruggegraat en voelde dat één van de wervels niet op zijn normale positie zat. “Ik bedacht dat het gehoor van de man zou terugkeren, wanneer die wervel geherpositioneerd zou worden,” schreef hij achteraf in zijn notities. “Met deze redenering in gedachte, leidde een half uur durend gesprek er uiteindelijk toe dat Dhr. Lillard mij toestond zijn wervel te herpositioneren. Ik drukte de wervel op zijn plek en het duurde niet lang of de man kon weer horen.”

B. J. Palmer, 1882 - 1961

D.D. had een zoon, Bartlett Joshua, die net zo enthousiast was over chiropractie als zijn vader en die zijn vaders werk voortzette. Bartlett – meer bekend als B.J.- heeft uiteindelijk chiropractie ontwikkelt tot een helder gedefinieerd en uniek gezondheidszorg systeem.

In 1902 studeerde B.J. af aan de Palmer school, die opgericht was door D.D. en het duurde niet lang voordat hij samen met zijn vrouw en medeafgestudeerde Mabel patienten hielp en meer verantwoordelijkheden op zich nam voor de school en de kliniek. Ook had hij een belangrijke rol in chiropractie tot een gecertificeerd beroep te laten erkennen.

Alhoewel het beroep sinds de dagen van D.D. en B.J. zeer veel vooruitgang en onttwikkeling heeft ondergaan, zijn de basis gedachten en benaderingen, dat chiropractie een medicijn vrije methode is voor het herstellen van wervel subluxaties om de zenuw interferenties weg te halen, nog steeds hetzelfde.